Hogyan vágjunk kézzel, sarokcsiszolóval, mire kell ilyenkor ügyelni:
Ha lehetséges, a kézi vágásnál is vizes technikát kell alkalmazni, mert a száraz vágásnál rengeteg por keletkezik még a legdrágább porszívós gépek esetében is. Másodszor a vízhűtés a korong élettartamát jelentősen növeli, akár 2-10 szeresére is.
Szárazonvágásnál a korong hűtésének hiánya a szegmens felüvegesedéséhez és elégéséhez vezethet. Hogyan vágjunk
tehát, hogy a korongunk hosszú élettartamú legyen, a szegmens ne sérüljön.
Az általános korongok csak egyenes vágásra használhatók, íves vágásra csak a spéci ívelten vágó korongok alkalmasak.
Ellenkező esetben ne csodálkozzunk ha a szegmens megsérül. Sérült, hiányos szegmensű koronggal nem szabad vágni.
FONTOS: kézi vágásnál csökkentett vágási mélységet alkalmazzunk, inkább többször menjünk ugyanazon a nyomvonalon.
Ez nem mindig használható, abban az esetben a léghűtések gyakoriságát növeljük.
A vágás menete: 10-30 másodperc vágás után a gépet visszahuzzuk a nyomvonalon, hogy felpörögjön, és
üresen járjon 5-20 másodpercig, ez az idő arra való, hogy a korong lehűljön . A vágótárcsa hőmérsékletét
állandóan figyelni kell, ha kézzel nem tudjuk megfogni, akkor hűteni kell.
Mivel vágjunk a fal mellett, közvetlenül:
Erre a célra speciális sarokcsiszolóra szerelhető menetes persellyel vagy persellyel szerelt gyémántvágótárcsa alkalmazható.